KlasszKárpit Bio Kárpittisztítás

KlasszKárpit Bio Kárpittisztítás

Bevezető ismeretek az Ózonról

2021. június 07. - KlasszKárpit

 

Mi az ózon?

 

Az ózont gyakran a természet saját tisztítójának nevezik. Az ózon egy O3 molekula, vagyis három oxigénatom háromszögben való kapcsolódása. Gyakran előfordul a tengerparton, erdőkben és zivatarok után. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az ózonréteg milyen védelmet nyújt számunkra. Az aktivált oxigénnek is nevezett ózon természetes módon jön létre a környezetünkben akár áram, fotoszintézis, akár a nap ultraibolya sugárzása révén.

Az ózon akkor jön létre, amikor ezen erők egyike miatt az oxigén két különálló atomra oszlik. A felszabadult egyedülálló atom ezután egy O2 molekulához kapcsolódik, rekombinációval létrehozva az ózont. Az “ózon” szó a görög “ozien” szóból származik, ami azt jelenti, hogy “szagolni”. A távoli égen az ózon kékes színű, ezért kék az ég. Az ózont 1800 végén fedezték fel. A világ második legerősebb oxidálószerének minősül.

Az elmúlt évszázadban a víz tisztítására és a szagok széles körének kiküszöbölésére használták különféle módon. Az ózongenerátorok leghatékonyabb terméktípusaiban az ózont a nagyfeszültségű koronakibocsátás generálja, a villám jelenségét másolva.

 

Hogyan szünteti meg az ózon a szagokat?

 

Az ózon keletkezésekor szabadon lebeg a levegőben és a vízben. Természetéből adódóan instabil molekula, felezési ideje körülbelül 20 perc, ez több és kevesebb is lehet, árnyékos, hidegebb helyen órákig tarthat. Az ózon röviddel a születése után elkezd bomlani. Leadja az egyik ózonatomot, amely egy másik oxigénatommal egyesül, visszatérve egyszerű oxigénné (O2), vagy egy másik gáznemű elemmel társul, amely inert gázt képez, elveszítve minden szagtulajdonságát. Az ózon a környezetbe kerülve gyorsan lebomlik, mivel egyesül az adott szagmolekulával, megszüntetve az összes szagtulajdonságot.

 

Milyen előnyei vannak az ózon használatának?

Az ózon nagyon hatékonyan szünteti meg a dohányfüstöt, az emberi és háziállatok szagait, az ételszagokat, a penész- és penészszagokat, a szemétszagokat, a felújítási szagokat és még sok minden mást. Az ózon nem légfrissítő: teljesen elpusztítja a kellemetlen gázokat, vagyis szagmolekulákat. Sok más szagtalanító módszerrel ellentétben az ózon a keringése során megtalálja és elpusztítja a problémás gázokat.

A levegőben, a vízben, a szövetekben, valamint a falak és a mennyezetek egyéb felületén található szennyeződésekkel reagál. Az ózongenerátorok nagy mennyiségű iont is termelnek a koronakisülés révén. Az ionok a porszemcsék sűrítését okozzák, és a levegőből tisztább környezetet létrehozva kicsapódnak.

 

Ha érdekli az ózonos szagtalanítás és fertőtlenítés, amely alkalmas lehet például a vizelet okozta szagok eltüntetésére, vagy a dohányszagok semlegesítésére is, keressen minket, tegye próbára nagyteljesítményű, modern ózongenerátorunkat!

 

KlasszKárpit.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karpittisztitas-budapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr5616585006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása